TARINAT

Maaseutua ei voi tuoda
|

Radio Rockin toimittaja Harri Moisio on vannoutunut kaupunkilainen, kasvanut Turussa, ja asuu nykyisin Helsingin Ruoholahdessa. Hän sanoo saavansa palkkaa siitä, että on teini. Tällä hän tarkoittaa sitä, että hän ennakkoluulottomasti kyseenalaistaa asioita, jotka monet hyväksyvät... »

Ruokaa ja energiaa tuotetaan paikallisesti
|

Knehtilän luomutila yhteistyössä muiden tilojen kanssa pyrkii luomaan toimivan kestävän kehityksen mukaisen mallin ruuan ja energian tuotantoon. Tavoitteena on olla omavarainen ruuan ja energian suhteen. Tavanomaisessa tuotannossa tarvitaan energian ja ravinteiden lisäystä samassa tahdissa, kun... »

Vahvakin voi uupua
|

Sadonkorjuu tuottaa tyydytystä ja iloa, sillä siinä viljelijä näkee työnsä tuloksen, mutta sitä iloa ei aina ole tarjolla. Tämä syksy on ollut monelle poikkeuksellisen raskas. Korjaamaton sato pelloilla on tuskallinen näky ja epäonnistuminen vaikuttaa myös... »

Porlammin Osuusmeijeri tähtää viennin kasvattamiseen
|

Maidon tuottajien omistama itsenäinen meijeri Porlammilla on päättänyt saada vientiinsä vauhtia. Yrityksen kokoon sopivien rahoituskanavien löytäminen on kuitenkin osoittautunut työlääksi.     – Olemme sellainen välimuoto, joko liian pieni tai suuri, kun lähestymme rahoittajia, toimitusjohtaja Kari Ollikainen kertoo 25... »

Nettisivuista uusi käyntikortti
|

Maatilat digiaikaan #digiviljelijä Kymmenkunta yrittäjää on kokoontunut kuuntelemaan Mediafarmin Niklas Maisin ja Oskari Virtasen esittelyä verkkosivuston hyödyntämisestä yritystoiminnassa. Yrittäjien tarpeet ovat moninaisia, ja mahdollisuuksia on todella paljon. Kilpailu näkyvyydestä verkossa on kovaa, eikä erottuminen ole... »

Kuormalavabisneksessä pärjää vain suurilla volyymeillä
|

Kuormalavakeskus Oy:tä pyörittävät veljekset Dani ja Ken Ryynänen tietävät sen: Kilpailu on kovaa. Alalla menestyy, jos yrityksellä on riittävän iso toimitila ja kuormalavoja käsitellään massoittain. – Määrällähän tätä pyöritetään, yrityksen toimitusjohtaja Ken Ryynänen painottaa. Pieniä yrityksiä tippuu pois muutama... »

Uusi tekniikka kasvattaa luomusatoa
|

Viljelijä voi saada paremman hinnan luomuvaatimusten mukaan viljellyistä tuotteista. Paremman hinnan lisäksi saa paljon rikkaruohoja ja ravinnepuutoksia sekä huonomman sadon, ja näistä syistä hyvän taloudellisen tuloksen tekeminen voi olla vaikeaa myös luomuviljelijälle. – Nyt on... »

Ruokaa vai öljyä Bromarvin kyläkaupasta?
|

Neljännes kyläkaupoista saattaa sulkea ovensa lähivuosien aikana, osoittaa Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitys. Mutta Bromarvin Skafferi Ett-kaupassa ei ole aikomustakaan laittaa lappua luukulle. Kyläkauppa on ollut samassa paikassa vuodesta 1969 ja nykyinen kauppias on hankkinut mm.... »

Eläinten ja ihmisten hyvinvointipäivä 15.11.2017
|

Hyvinvointipäivä 15.11.2017 Uusmaalaisille tuottajille järjestetään marraskuussa hyvinvointipäivä. Päivän aikana on luentoja ihmisten ja eläinten hyvinvoinnista. Hyvinvointi on tärkeä osa niin tukiehtoja kuin jokaista työpäivääkin. Miten omaa hyvinvointiaan voisi parantaa? Entä mitä kaikkea eläinten hyvinvoinnista piti... »

Kuormalavoja ja vuohia Itä-Uudellamaalla
|

Maaseutuohjelmassa on varattu 27 miljoonaa euroa Uudenmaan toimenpideohjelman toteuttamiseen tällä ohjelmakaudella. Meidän Uusimaaseutu – Vår Nylandsbygd järjesti kesäretken 30.8. Itä-Uudellemaalle. Päivän aikana tutustuttiin ohjelmarahoitusta saaneisiin yrityksiin ja hankkeisiin. Ensimmmäinen vierailukohde oli Kuormalavakeskus Oy Loviisassa. Kuormalavakeskus... »

Hän unelmoi pohjarysästä
|

– Hauskinta kalastajan työssä on myydä kalaa suoraan kuluttajille ja saada palautetta siitä, sanoo kalastaja Tanja Åkerfelt. Kun asiakkaat sanovat, että kala oli hyvää, tulen iloiseksi. Se on kuitti siitä, että olen onnistunut työssäni. Mutta... »

Sikala muuttui pienvarastoiksi Inkoossa
|

Ennen Karl-Göran Karlssonin tilalla oli 300 sikaa. Nyt entinen sikala on varasto, josta kuka tahansa voi vuokrata tilaa tavaroille, joita ei kotonaan mahdu säilyttämään. Tilalla sijaitsevissa kahdessa varastorakennuksessa säilytetään kaikkea kesäkalusteista kokonaisiin kodin irtaimistoihin. Kiinteistöt... »

Haloo! Kuunteletko?
|

Tiedottaminen ei ole hankalaa, eikä sen tarvitse olla kallista. Viestinnän teemapäivän aikana puhutaan tiedotussuunnitelmasta, kohderyhmämarkkinoinnista ja erilaisista viestintäkanavista. Myös median edustajat kertovat, mitä koukkuja viestinnässä kannattaa käyttää. Paikalla ovat mm. päätoimittaja Arto Henriksson, Loviisan Sanomat,... »

Tämän päivän jätteestä tulevaisuuden raaka-aineeksi?
|

Kalatukku E. Eriksson Oy on yksi yrityksistä, joka osallistuu Luonnonvarakeskus Luken ja Helsingin yliopiston Uusivu-hankkeeseen. Yritys jalostaa kalaa ja ylijäävät osat hyödynnetään turkiseläintenrehuissa. Vuosittain yrityksestä päätyy turkiseläinten ruuaksi noin 300 000 kg kalasivutuottetta, joka täytyy... »

Osaaminen on maatilan kannattavaa pääomaa
|

Jukka Korhonen, Hämeen ammattikorkeakoulun lehtori ja maaseutuelinkeinojen koulutuspäällikkö, sekä Meidän Uusimaaseutu –hankkeen grand old man, on seurannut maaseudun kehitystä oppilaitoksista ja neuvontaorganisaatiosta yli kolme vuosikymmentä. Vaikka ajat ovat vaihdelleet, Jukka ei ole luovuttanut ja edelleen... »

Modernien koneiden avulla pärjää kilpailussa
|

Tikanderin Metallin kahvipöytä on täynnä koneen osia ja komponentteja, joita valmistetaan teollisuuden käyttöön. Täällä valmistetaan kaikkea, mitä asiakas tilaa, kunhan kyse on metallista. Metallialalla kilpailu on kovaa ja pärjätäkseen on tuotettava laadukkaita tuotteita uusilla koneilla.... »

Eksoottisia ja hyödyllisiä eläimiä Rajamäellä
|

Ulkotarhassa juoksentelee kymmenkunta strutsia, olemme Rajamäellä strutsitarhalla Ketolan tilalla. Kolmemetriset ja 150 kiloiset linnut ovat näyttävä näky juostessaan ja heilutellessaan siipiään. Juoksu on merkki siitä, että linnut eivät ole tyytyväisiä oloonsa, kertoo tilan omistaja ja... »

Lohko II -hankkeessa kerätään tietoa ravinteiden huuhtoutumisesta
|

Lohkon ominaispiirteet huomioiva ravinnekuormitusmallinnus ja sen kehittäminen -jatkohanke (LOHKO II) LOHKO II jatkaa LOHKO:n viitoittamalla tiellä. Hankkeessa tarkennetaan edelleen VEMALA/ICECREAM-ravinnekuormitusmallia ja uutena osiona on tullut mukaan taloustarkastelu. Tavoitteena on kuvata mahdollisimman tarkasti erityyppisten peltojen kuormitusta... »

Kyselyn voittajat
|

Kiitämme kaikkia, jotka osallistuivat Meidän Uusimaaseutu-kyselyyn Peltopäivällä. Tutustumiskäynnin Ägräs distilleryssä ja Fiskarsin Panimossa voitti Anders Rosengren. Lahjakortit Carl de Mummaan voittivat Lennart Biström ja Karri Varpio. Sen lisäksi arvottiin yllätyspalkintoja. Kysely osoittautui melko vaikeaksi ja... »

Maaseututoimijoiden kesäretki
|

Olemme jälleen suunnittelemassa Uudenmaan maaseutuohjelman toimijoille yhteistä kesäretkeä 30.8.2017. Tällä kertaa matka suuntaa kohti Itä-Uuttamaata (lähtö Pasilasta) ja kohteena on muiden muassa Suomen suurin vuohitila Jokiniemen kartano Loviisassa. Bussimatkana aikana projektipäällikkö Mia Aitokari esittelee Kuninkaantie-hanketta... »

Maaseudun ja kaupungin välinen kuilu ei saa kasvaa
|

Kaupungin ja maaseudun välillä vallitsee viha-rakkaussuhde. Tilanne käy hyvin selväksi alueilla kuten Sipoo, jossa kaupunki ja maaseutu ovat lähekkäin ja sekoittuvat keskenään. Maanviljelijät joutuvat haastavaan tilanteeseen, sillä heidän katsantokantansa luontoon ja maankäyttöön on hyvin erilainen... »

Puutarhayrittäjille rahoitusta maaseutuohjelmasta
|

Maatilojen investointituki koskee myös puutarhayrittäjiä, jotka haluavat uudistaa tai laajentaa toimintaansa. Tukea voidaan myöntää erilaisiin kohteisiin, kuten kasvihuoneiden ja kasvutunneleiden rakentamiseen, mutta myös lämmitysjärjestelmien uudistamiseen. Vaikka monet kasvihuone- ja puutarhayrittäjät näkevät itsensä ensisijaisesti yrittäjinä, eivätkä... »

Leader-hankkeet puhaltavat uutta eloa satavuotiaaseen kouluun
|

Seurakunnat ja muut organisaatiot sulkevat leirikeskuksiaan, ja siksi avautuu muille toimijoille mahdollisuuksia hyödyntää tyhjiksi jääneitä tiloja. Kokoontumispaikkoja tarvitaan edelleen rippileirejä, leirejä, kuoroja ja muuta toimintaa varten. Loviisassa on käynnissä kaksi Leader-hanketta, joiden tavoitteena on käynnistää... »

Vastaleivotun leivän tuoksu houkuttelee Sommaröstrandiin
|

Kaikki alkoi siitä, että vierasvenesataman asiakkaat halusivat ostaa tuoretta leipää aamukahvin kanssa nautittavaksi Sommaröstrandissa, Tammisaaren saaristossa. Yrittäjä Erja Hiltusen vaihtoehdot olivat joko hakea leipää Tammisaaresta tai leipoa itse. Erjan sämpylöistä tuli pian niin suosittuja, että... »

Uudet työt vaativat uusia ratkaisuja maaseudulla
|

Lapinjärveläinen Thomas Antas on maanviljelijä ja kielenkääntäjä, joka on hyvin paneutunut maaseudun sekä oman kotikuntansa asioihin. Hän on ollut Lapinjärven kunnan hallituksen varapuheenjohtaja, SLC Nylandin varapuheenjohtaja, SLC:n ympäristö- ja maapoliittisen jaoston puheenjohtaja, MTK:n ympäristö- ja... »

Tarmoa ja välittämistä viljelijöiden arkeen
|

Maatalousyrittäjän työ on monesti yksinäistä ja raskasta. Viime vuoden aikana heräsi aiempaa avoimempaa keskustelua viljelijöiden työtaakasta ja siitä, että monilta puuttuu tukiverkosto, mistä saisi apua, kun itse ei näe ratkaisua ongelmiin. Vuoden takaisen traktorimarssin jälkeen... »

Tuki-infot pidetty
|

  Tämän kevään viljelijätuki-infot noudattavat muutoin aiemmasta tuttua kaavaa, mutta nyt tilaisuuksissa ei tarvitse enää syventyä maaseutuohjelmassa tapahtuviin muutoksiin, sillä käynnissä oleva ohjelmakausi 2014 – 2020 on jo sen verran pitkällä. Nyt keskitytään muihin asioihin.... »

Green Care -palveluita syntyy yrittäjien yhteistyöllä
|

Ideoita lentää ja tunnelma on korkealla pöydän ympärillä Katriina Mähösen vanhassa navetassa Kuggomissa. Kuusi hyvinvointiyrittäjää, jotka toteuttavat Luo Hyvää –hanketta, puhuvat toistensa päälle kuvaillessaan mitä hankkeen myötä syntynyt yhteistyö on heille merkinnyt. Äsken he kaikki... »

Viljamarkkinat hallintaan
|

Viljafutuurien osto ja myynti, viljanmyyntisopimukset ennen kylvöjä ja tietokonesovellukset, jotka auttavat määrittämään taloudellisesti oikean viljanmyynnin ajankohdan. Kaikkea tätä osaamista tarvitsee tulevaisuuden viljelijä taatakseen itselleen kohtuullisen tulotason. Greppa Marknaden –hankkeessa on jo muutaman vuoden ajan perehdytetty... »

Tuota sitä, mitä asiakkaat haluavat, ei sitä mitä haluat viljellä
|

Meidän täytyy opetella kuuntelemaan asiakkaitamme Vielä kymmenen vuotta sitten söimme sitä mitä tarjottiin esittämättä kysymyksiä. Tänään yhä useammalla on erityisruokavalio ja ovat tarkkoja muistuttamaan siitä. Väsyvätkö kuluttajat tähän ruokakeskeisyyteen, joka vallitsee juuri nyt? -Minä en... »

Pellingessä ovat kaupan ovet avoinna ympäri vuoden
|

Pellingessä ovat kaupan ovet avoinna ympäri vuoden Söderby-Boden Porvoon Pellingissä on palvellut asiakkaitaan pian 90 vuotta. Vuodesta 2009 lähtien yrittäjänä on toiminut Erika Englund. Elintarvikkeiden lisäksi valikoimiin kuuluu monenlaisia tuotteita kuten käsitöitä, kirjoja ja lahjaesineitä.... »

Nio sorters rajgräs på kornåkern
|

Fånggrödor leder till att skörden blir mindre och att det krävs fler köror på åkern, men det kompenseras av andra fördelar i längden. Odlaren kan få miljöstöd och under kommande år krävs mindre jobb. Den... »