Bland lastpallar och getter i Östnyland

Aihe Yleinen @sv

Inom Landsbygdsprogrammets åtgärdsplan för Nyland finns det cirka 27 miljoner euro för den pågående programperioden. Vår Nylandsbygd-Meidän Uusimaaseutu, ordnade 30.8 ett studiebesök till Östnyland till företag och projekt som har fått finansiering via programmet. 

Första besöksmålet var Kuormalavakeskus Oy i Lovisa, där man fått stöd för att bygga produktions- och lagringsutrymmen. Det har gjort det möjligt att flytta verksamheten under tak, ännu för ett år sedan sköttes en stor del av sorteringen utomhus, berättade VD Ken Ryynänen.  Det ger bättre möjligheter att erbjuda bra kvalitet till kunderna och att utveckla verksamheten. Sorteringen av lastpallarna sker numera med hjälp av en robot som placerar dem rätt, beroende på storlek och skick.
Företaget som startade sin verksamhet i mitten av 80-talet har de två senaste åren ökat sin omsättning från en halv miljon euro till 1,5 miljoner.

http://www.kuormalavakeskus.fi/#kuormalavojen-asiantuntija

 

 

 

 

Följande besöksmål var Traditionscenter Kuggom. Mer om deras projekt kan du läsa på https://www.uusimaaseutu.fi/de-ska-blasa-nytt-liv-i-hundraarig-skola/?lang=sv

Ett annat mycket intressant projekt är Ånäs gård i Lovisa där man under vintern kört igång storskalig produktion av getmjölk. Målet är att det ska finns 1500 getter som producerar mjölk på gården. Mjölken säljs till Juustoportti som gör hårda ostar av getmjölken. Det är en produkt som man har svårt att framställa i Europa på grund hygienkraven. En orsak till att ostframställningen lyckas med mjölken från Ånäs gård är att juvret på varje get torkas av före mjölkning. Mjölkningen sköts maskinellt i en robot, men torkningen görs manuellt.
Presentation av Jokiniemen kartano
https://www.youtube.com/watch?v=K0i6U00mQLM

 

 

 

 

 

Sista målet på resan var Strömfors där flera intressanta projekt presenterades. Företagarna bakom Strömfors Bed and Bistro har byggt upp en restaurang som satsar på närproducerade råvaror och en inkvarteringsverksamhet som nyligen utvidgats  i den gamla direktörsbostaden i bruket. I samma område finns Nordic Outdoor experience som erbjuder både inomhus- och utomhusaktiviteter för lägerskolor, rekreationsdagar för företag och grupper.
https://bedandbistro.fi/
https://stromforsoutdoor.com/