FM i Mathantverk är mycket mer än en tävling

Aihe Yleinen @sv
Efter FM i Mathanverk 2017 kunde Anna Holmberg från Ingvalsby Gård i Raseborg glädja sig över en guldmedalj i klassen Kalla krydd- och matsåser. Produkten som tog hem priset var chutneyn Söt chili. Vad har FM i Mathantverk och mathantverkskurserna för betydelse för henne?
Foto: Annika Söderholm-Emas

Mathantverkskursernas betydelse
Sin första mathantverkskurs, som pågick i 1,5 år, började Anna i början av år 2016. Då gick hon kursen Grönsaker & svamp, som bäst går hon andra delen av mathantverksutbildningen och kursen Frukt & bär. Under mathanverkskurserna har deltagarna fått lära sig hur de får rätt konsistens på produkterna utan tillsatsämnen. Anna har lärt sig allt om mathantverk från grunderna bland annat att koka eget pektin.

Viktigt nätverk för mathantverkare
Anna berättar att hon gillat mathantverkskurserna i Raseborg, och under mathantverkskurserna som hölls i Brusaby i Kimito kom det även deltagare från Österbotten och Åboland. Även videokonferenser har hållits under utbildningen. Då deltagarna har samma intresse har de fortsatt hålla kontakt. -Om man funderar på något så vet man vart man skall vända sig, säger Anna.

Foto: Anna Holmberg

Tävlingens betydelse för producenten
År 2016 deltog Anna i FM i Mathantverk med en blåbärssylt som placerade sig väl, trots att den inte vann medalj, och år 2017 kom Ingvalsby Gårds Söta chili på första plats i sin klass. Anna berättar att hon egentligen inte gått med i evenemanget som en tävling utan hon har lämnat in produkter som hon själv varit nöjd med för att få feedback. Genom responsen hon fått från tävlingen har hon sedan kunnat utveckla produkten vidare. Seminarierna och föreläsningarna som anordnas under FM i Mathantverk har Anna även tyckt är intressanta och hon har varit nöjd med programmet.

Ökad försäljning
Då Anna funderar vidare på vad FM-tävlingarna betytt för henne säger hon att de nog har gett en ökad försäljning. -Tyvärr tog allt slut redan i jultider, jag kunde inte delta i alla julmarknader som jag hade planerat. Det är svårt att få tag i ’rätt’ chili från andra odlare, då den varierar så kraftigt i styrka, säger Anna. Hon vill inte heller köpa chili om hon inte känner till hur den odlats för i mathanverket är det viktigt att råvaran går att spåra till sitt ursprung.

För tillfället väntar Anna ivrigt på inkommande säsong och hon har så smått kört igång och inlett årets odlingar.

 

Foto: Anna Holmberg

FM i Mathanverk 2018
Finländska Mästerskap i Mathantverk ordnas för tredje gången av den 21–23 mars i Raseborg. Tävlingen är öppen för deltagare från alla nordiska länder.

I anknytning till tävlingen ordnas seminarier och företagsbesök för mathantverkare och andra intresserade.

Länk till program och anmälning>>

Föutom FM i Mathantverk ordnas under 2016–2018 två utbildningar inom projektet Kustens Mat. Utbildningen riktar sig till alla som vill öka sina kunskaper inom hantverksmässig livsmedelsförädling.

KUSTENS MAT är ett regionalt samarbetsprojekt mellan Företagshuset Dynamo, Österbotten, Åboland & Skärgårdshavets Biosfärområde, Ålands Landsbygdscentrum & Ålands Gymnasium, Åland och Yrkeshögskolan Novia, Nyland. Projektet pågår under tiden 1.1.2016-31.12.2018.

Text: Annika Söderholm-Emas