BERÄTTELSER

Vad är viktigt att tänka på vid en generationsväxling?
|

John och Runa-Linn började egentligen för flera år sedan fundera på att ta över gården, så beslutet mognade sakta fram. John poängterar att det viktigaste då man påbörjar generationsväxlingsprocessen, är att diskutera med familjen. Då... »

Aktuellt om ekonomi i Borgå och i Ekenäs
|

Tidpunkt:   23.1.2018 kl. 8.30-16.00 Plats:   Borgå folkakademi, Anmälning:  via länken >> Föreläsare: Peter Österman och Kim Nordling, SLF Program i pdf >> 8.30  Kaffeservering 9.00-9.30   Vad är aktuellt nu i ekonomi på... »

Ingen brist på talkokrafter i Tenala
|

Numera syns det inga tecken på hästar eller hästboxar i det gamla stallet i Tenala. Mopedisterna som hyr stallet sedan sju år tillbaka har nämligen renoverat utrymmena till mopedverkstad samt förvaringsutrymmen för klubbens medlemmars fordon.... »

Vem skryter med sin dumhet?
|

– Jag förstår inte hur man kan vara stolt över att man inte vet hur saker ligger till. Det finns stadsbor som varit fler gånger på Manhattan än på landsbygden i Finland. Märkligt nog är... »

Näring och energi ska cirkulera i Palopuro
|

  Kring ekogården Knehtilä i Hyvinge samarbetar flera gårdar för att skapa en hållbar modell för produktion av mat och energi. Målet är att vara självförsörjande i fråga om näring och energi. I den traditionella... »

När djuren har det bra mår ägaren bra
|

– Vi har ett bra utgångsläge med tanke på framtiden när vi kan välja vad vi gör. Att få bestämma över sig själv och sitt jobb är nog en av de viktigaste bitarna för att... »

Att söka hjälp är inte svagt
|

I år har hösten varit den tyngsta någonsin för många. Glädjen över en god skörd är en av de bästa stunderna för en odlare, men den infinner sig inte alltid. Oskördade åkrar är en plåga... »

Porlom Andelsmejeri siktar på att öka exporten
|

Det självständiga mejeriet i Porlom, som ägs av mjölkproducenter, har beslutat att sätta fart på exporten. Det har emellertid visat sig svårt att hitta finansieringskanaler som lämpar sig för företagets storlek.  – Vi är ett... »

I lastpallsbranschen krävs stora volymer
|

Bröderna Dani och Ken Ryynänen som driver Kuormalavakeskus Oy vet att konkurrensen är hård. Man kan lyckas i branschen om företaget har tillräckligt stora lokaler och hanterar massor av lastpallar. – Det är mängderna som får verksamheten att gå... »

Ny teknik ger bättre ekoskördar
|

Ekologiskt odlade produkter ger odlaren ett bättre pris, men ogräs och näringsbrist, med mindre skördar som följd, drar ner det ekonomiska resultatet. Nu kommer tekniken till ekoodlarens hjälp och i framtiden kan vi ha robotar... »

Välmående för både djur och ägare
|

Temadag om välmående 15.11.2017 Vi ordnar en kursdag om välmående för nyländska djurägare. Föreläsningarna handlar om både djurens och ägarens välmående, som är viktiga delar av arbetet och stödvillkoren. Hur kan man förbättra sitt välmående?... »

Bland lastpallar och getter i Östnyland
|

Inom Landsbygdsprogrammets åtgärdsplan för Nyland finns det cirka 27 miljoner euro för den pågående programperioden. Vår Nylandsbygd-Meidän Uusimaaseutu, ordnade 30.8 ett studiebesök till Östnyland till företag och projekt som har fått finansiering via programmet.  Första... »

Kunderna och fångsterna är fiskarens belöning
|

– Det är roligaste med att vara fiskare är nog att sälja fisk direkt till kunderna och få respons, säger fiskare Tanja Åkerfelt. När kunderna säger att något varit lyckat blir man glad. Det är... »

Svinhuset som blev ett lager
|

Förr hade Karl-Göran Karlsson 300 svin på gården i Ingå. I dag är svinhuset ett lager, där vem som helst kan hyra plats för grejer som inte ryms hemma. Allt från säsongvaror till hela bohag... »

Hallå! Livestream på gångs!
|

Att informera är varken svårt eller dyrt. Följa med: Uusimaaseutu YouTube Men hur hittar man rätt kanal? Tycker du alla pratar om sociala medier, men att ditt budskap drunknar där? Experter på information ger tips... »

Gratis hjälp för företagare
|

Är du ny företagare eller vill du utveckla ditt nuvarande företags verksamhet? Vårt mål är att se till att företag, flerbranschgårdar samt de som planerar att starta ett företag har tillgång till experthjälp och rådgivning... »

Kunskap är jordbrukarens viktigaste kapital
|

Jukka Korhonen, lektor och ansvarig för utbildningen i landsbygdsnäringar vid Hämeen ammattikorkeakoulu, samt Grand old man för projektet Vår Nylandsbygd har följt med utvecklingen vid utbildningsenheter och rådgivningsorganisationer i över 30 år. Fastän tiderna har... »

Lohko II samlar in information om urlakning av näring
|

LOHKO II fortsätter längs den väg som stakades ut av LOHKO. Projektet preciserar VEMALA/ICECREAM-näringsbelastningsmodellen och en ny del är ekonomigranskningen. Målet är att så noggrant som möjligt beskriva belastningen av olika typer av åkrar i... »

Utfärd till Lovisa och Strömfors
|

Landsbygdssektionens möte och utfärd till Östnyland 30.8 Under bussresan inledande information och sammandrag av svaren på enkäten om landsbygdsprogrammet. Vi får också höra senaste nytt om projektet Kungsvägen och Silmus Temaprojekt. Mer exakta programuppgifter och... »

Landskapet behöver mer mera djur och betesmarker
|

Betesmarker är viktiga för att bevara mångfalden av arter i naturen.  Att ha betesdjur är också ett ekonomiskt lönsamt komplement till andra grenar inom jordbruket. Nu ska det bli lättare för markägare som vill erbjuda... »

Kuggom har förutsättningar att bli träffpunkt
|

När församlingar och andra organisationer lägger ner sina lägergårdar öppnar det nya möjligheter att fylla andra hus som står tomma. Behovet av samlingsplatser för skriftskolor, läger, körer och andra verksamheter har inte försvunnit. I Lovisa... »

Utveckla ditt företag med geocaching
|

Geocaching är en utomhusaktivitet där man gömmer och letar efter skatter, geocacher, med hjälp av en app på sin smarttelefon. Geocaching är gratis och vem som helst kan göra det, när som helst och var... »

Doften av nybakat lockar till Sommaröstrand
|

Det började med att gästhamnens kunder ville köpa färskt bröd till morgonkaffet ute på Sommaröstrand i Ekenäs skärgård. För företagaren Erja Hiltunen var alternativen att börja baka själv eller hämta från något bageri på fastlandet.... »

Ny typ av jobb kräver nya lösningar på landsbygden
|

Thomas Antas i Lappträsk är jordbrukare och översättare med ett starkt engagemang i landsbygden och hemkommunen . Han vice ordförande för SLC Nyland, ordförande för SLC:s miljö- och markpolitiska utskott, medlem av MTK:s miljö- och... »

Susann lyssnar på bonden
|

Sedan några månader tillbaka jobbar Susann Rabb från Korsholm med att få Svenskfinlands bönder att må bättre. Det senaste året har böndernas arbetsbörda och ekonomiska situation börjat diskuteras mer öppet. Det fick regeringen i fjol... »

Hyvinkääläiset haluavat lähiruokaa torille
|

Hyvinkään kaupunkiyhdistyksen tekemän kyselyn mukaan hyvinkääläiset haluavat tutustua tuottajiin ja ostaa lähialueella tuotettuja ja valmistettuja elintarvikkeita. Haastamme lähialueen tuottajia tuomaan tuotteitaan myyntiin teemallisiin perinnetori- ja markkinatapahtumiin Hyvinkään torille ja sen ympäristöön. Mahdollisia ajankohtia ovat (kellonajat... »

Vårens stödinfon är genomförda
|

Video från stödinfon i Hyvinge, på finska. >> Vårens stödinfon om jordbruksstödet följde i övrigt det bekanta mönstret, men eftersom ändringarna i år var små koncentrerade man sig på andra frågor. Under mötena visades bland annat... »

Nya Green Care-tjänster föds när företagare samarbetar
|

Idéerna flyger och stämningen runt bordet är hög i Katriina Mähönens gamla ladugård i Kuggom. De sex deltagarna i företagsutvecklingsprojektet Luo Hyvää pratar nästan i munnen på varandra, när de berättar vad samarbetet inom projektet... »

Greppa marknaden
|

Att sälja och köpa spannmålsfuturer, kontrakt med uppköpare redan innan grödan är sådd och använda datorprogram för att se när det är läge att sälja sin skörd – det behöver framtidens odlare kunna för att... »

Snart får Pellinge ett året om café
|

Erika vill satsa på turism i Pellinge Söderby-Boden på Pellinge i Borgå har funnits i snart 90 år. Sedan 2009 är det Erika Englund som driver företaget. Förutom försäljning av livsmedel och dagligvaror har Erika... »

Nio sorters rajgräs på kornåkern
|

Fånggrödor leder till att skörden blir mindre och att det krävs fler köror på åkern, men det kompenseras av andra fördelar i längden. Odlaren kan få miljöstöd och under kommande år krävs mindre jobb. Den... »