Hankemessuilla verkostoiduttiin

Aihe Hankkeet, Yleinen
LEADER-toiminnan tulokset, kuva toiminnanjohtaja Maarit Teurin esityksestä
LEADER-ryhmä Ykkösakselissa idea hankemessuista syntyi tammikuussa, jolloin he muuttivat uusiin tiloihin. Seinänaapurissa on juhlatila, joka soveltuu erinomaisesti tilaisuuksien järjestämiseen.

-Halusimme tuoda viestiä esiin näistä meidän loistavista hankkeista, kehuu Maari Teuri, Ykkösakselin toiminnanjohtaja. Tässä oli myös ajatuksena saada toimijat tapaamaan toisiaan ja keskustelemaan.

Tilaisuuden avasi Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna

Messuilla oli esillä 25 erilaista Ykkösakselin kautta rahoitettua hanketta, kehittämishankkeiden lisäksi oli yksi yritystukihanke. Iloinen puheensorina täytti salin, niin yleisöllä, kun esittelijöilläkin oli paljon kysyttävää ja kerrottavaa toisilleen. Suunnitelma verkottumisesta vaikutti toimivalta.

Suunnittele tulevaisuuteen
Tilaisuuden avaaja oli Lauri Inna, Salon kaupunginjohtaja, jota laulava messujuontaja Anssi Ketonen haastatteli ohjelmalavalla. Kaupunginjohtaja Inna paljasti juurevan suhteensa maaseutuun, sillä maa- ja metsätaloustyöt ovat osa hänen vuosittaista työkiertoaan. Laurin viesti oli selvä, maaseudulla on paljon annettavaa sekä sen asukkaille, että myös elinkeinoelämälle. Salon seutu on lähellä pääkaupunkiseutua, tunnin matka hankemessujen pitopaikasta Helsinkiin, mutta silti siellä on myös Etelä-Suomen mittakaavassa merkittävää viljelytuotantoa.

Karkkilan ukuleleyhdistys viihdytti messuvierailijoita musiikillaan

-Elinvoiman edistämisen eteen tehtävä työ kantaa hedelmää vasta vuosien päästä, siksi työtä pitää jatkaa. Tämän päivän hankemaailmassa pitää ymmärtää, että tehdään työtä, joka on tärkeää vielä pitkällä tulevaisuudessa, kannusti Lauri Inna.

Tietoiskuilla asian ytimeen
Hanke-esittelyjen lisäksi toisessa salissa oli tietoiskuja hankemaailmasta. Ykkösakselin toiminnan vaikuttavuutta ja tuloksia esitteli toiminnanjohtaja Maarit Teuri. Hankkeiden hakemisesta piti tietoiskun hankeneuvoja Anu Pekanniemi. Anssi Ketonen puhui viestinnästä, mitä kannattaa hankeviestinnässä huomioida ja mitä keinoja käyttää, jotta viesti tavoittaisi kuulijat. Kylätoiminta oli viimeisen puheenvuoron ytimessä, kun Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta kannusti kuulijoitaan kylien kehittämisessä. Kaikista haasteista huolimatta tulevaisuus tarjoaa myös mahdollisuuksia paikalliseen kehittämiseen, oli Linkorannan viesti.

– Kuntien elinvoimaisuuden ratkaisee se, että kaikille toimijoille on yhteiset maalit, joiden eteen kaikki ovat valmiita tekemään jotain, totesi Linkoranta.

Leppäkorven-Järvenpään Maatalousnaiset tarjosivat herkullista härkäpapukeittoa

LEADERin vihreät ämpärit täynnä
Hankemessut tarjosivat elävän ja monipuolisen kuvan Ykkösakselin toiminnasta. Ykkösakselin alue on asukasluvultaan Suomen väkirikkain LEADER-ryhmä 140 000 asukkaallaan, fakta, joka tarjoaa sekä mahdollisuuksia että haasteita toiminnalle. Ykkösakseli on viime vuosina onnistunut hyvin tavoittamaan alueensa ihmiset hyvän alueellisen yhteistyön ansiosta.

Kenties maailman ensimmäisiltä hankemessuilta oli kotiin viemisinä LEADERin vihreitä ämpäreitä, täynnä tietoa erilaisista hankkeista ja lukuisia uusia yhteistyöideoita, ehkäpä jo orastavia hankeaihioitakin. Nälkäisenäkään ei tarvinnut kotiin lähteä, sillä Ykkösakseli tarjosi pullat ja kahvit. Lohjan Maa- ja Kotitalousnaiset olivat valmistaneet Ykkösakselin rahoittamassa kenttäkeittiössä härkäpapusoppaa ja myivät sitä sekä herkullista mallasleipää. Makkaramyynnistä huolehti Lohjan Moottorikerho, joka oli ulkona esittelemässä toimintaansa ja hienoja moottoripyöriään, joiden puhdistamiseen on kulunut trasselitukkoja säkeittäin.

Vihreiden LEADER-ämpäreiden jakamisen hankemessuilla hoiti Jaana Joutsen

Yhdessä tekemällä onnistuu, se oli yksi hankemessujen tärkeimmistä viesteistä. Haasteiden edessä ei pidä lannistua, vaan voi miettiä, miten minä tai me voisimme parantaa elinympäristöämme?

 

Teksti: Ammi Malkamäki

Kuvat: Annika Söderholm-Emas

Artikkelikuvassa Lohjan Seudun moottorikerho

Birgitta Holttinen Karkkilan kaupungilta kannustaa yrittäjiä yhteistyöhön ja lupaa myös kaupungilta hyvää palvelua heille