Hjärtlig kampanj för att hålla avstånd och se framåt

Handelsträdgård Hagalandet i Ingå som drivs av Anne-Charlotte Castell och Martti Rappu har direktförsäljning av sommar- och julblommor. Försäljningssäsongen har för deras del redan startat. Vad har de gjort för att anpassa sig till situationen då Corona-självisolationen minskar på människors rörlighet, och avstånden skall hållas för att minska smittorisken?
Anne-Charlotte Castell och Martti Rappu vill påminna sina kunder om säkerhetsavståndet på ett positivt sätt

Hur hålla avstånd
Anne Charlotte och Martti har klistrat märken på sina kläder där det står endera ”pidetään väliä nyt ja halataan myöhemmin” eller ”hålla avstånd nu så kramas vi sen” med bilden av ett hjärta. De som arbetar på handelsträdgården har också märken klistrade för att påminna kunderna. Tanken till det här kom då en del kunder i ivern kunde glömma bort sig eller någon som hörde dåligt började söka sig närmare dem då de sålde plantor ute.

-Min tanke var att då allting är så skrämmande så är det viktigt att kunna även se framåt och se det positiva efter det här. Man ska nog ta situationen på allvar men det blir ett slut på det här också någon gång, vi kramar sen när det här är över, säger Anne-Charlotte

Om hur kunderna reagerat på deras uppmaning att hålla avstånden på detta sätt berättar Anne-Charlotte att en del ler och andra inte reagerar, men att det nog kommit ett antal riktigt stora leenden.

Skapa mera utrymme
Den första månaden av säsongen har försäljningen skett utomhus. Anne-Charlotte och Martti har även gjort vissa ommöbleringar för att skapa mera utrymme i trädgården.

-Då vi öppnar så att kunderna kan komma in i växthusen så har vi även handdesinficeringsmedel utplockat på flera ställen i växthusen för kunderna, säger Anne-Charlotte.

Ett hjärtligt meddelande för allas bästa.

Göra det bästa av situationen
När Anne-Charlotte och Martti konstaterat situationen började de fundera ut en strategi för att anpassa försäljningen efter restriktionerna samt utgående från hur de gissade sig till att kunderna kommer att reagera.

-Vi kunde inte utgå ifrån att göra allting som tidigare – vi fick helt enkelt tänka om. Hur kan vi göra det bästa av situationen så att våra kunder och alla anställda blir nöjda?

I och med det osäkra läget inleder personalen sitt arbete för säsongen lite senare än under tidigare år men på detta sätt kan alla komma på arbete. För dem har Anne-Charlotte och Martti ordnat pausrummet enligt restriktionerna för att det skall vara tryggt för dem att arbeta.

Sommarblommorna från nätbutiken
En förändring som de började arbeta på då Coronaläget startade är en nätbutik som öppnar 24 april. Det har varit mycket arbete bakom med att iordningsställa nätbutiken, både med det tekniska samt bilder och text, vilket har varit tidskrävande. Arbetet med nätbutiken har gjorts då alla övriga arbeten för dagen på odlingen varit klart, så det har blivit många sena kvällar för företagarna.

-Vi har i flera år funderat på en nätbutik, men nu blev tidpunkten då den måste fixas! Även kunder har frågat efter en sådan, säger Anne-Charlotte.

Förutom att handla via nätbutiken, kommer kunder att kunna beställa per e-post eller via telefon. Betalningen görs enligt överenskommelse, och till större del är det meningen att kunderna skall kunna avhämta varorna enligt ett önskat datum. Men vid behov går det även att få hemleverans mot en avgift. Den service de redan erbjudit med att de plockat ihop klart varorna för kunderna har tagits emot mycket positivt.

Färgprakt i växthusen vid Handelsträdgård Hagalandet i Ingå.

Planteringsweekend blir planteringsveckor
-Vi brukar ha en planteringsweekend, då kunderna får komma och plantera sina sommarblommor. De flesta tar med sina krukor och lådor, men vid behov har vi även krukor till försäljning, myllan bjuder vi på. Planteringsborden är utomhus, och istället för ett veckoslut som förut, pågår perioden kunderna får plantera i flera veckor.  På så vis bildas det inte långa köer vid planteringsborden.

 

Text: Annika Söderholm-Emas

Bilder: Handelsträdgård Hagalandet