Magi i Noux

Aihe Yleinen @sv
Genom sitt företag Nuuksion Taika erbjuder Satu de Weerd naturupplevelser och programtjänster. Verksamhetens hjärta är Villa Paratiisi vid stranden av sjön Poikkipuoliainen. Under det senaste året har företaget erhållit Leader-finansiering för renoveringen av bastubyggnaden. Verksamheten har kommit igång bra efter remonten.

I Villa Paratiisi går det att bada, njuta av pannkaffe på terrassen eller avnjuta en middag av tillredd av vilt från skogen samt övernatta i stugan i det idylliska sjölandskapet. Tjänsterna Satu erbjuder är mångsidiga  och de skräddarsys efter kundens önskemål. Hon erbjuder tjänster i samarbete med flera andra lokala företagare. Insjöstranden i skogens närhet, naturens tystnad och de sköna bastubaden är redan en upplevelse i sig för de utländska turisterna, men de åker även gärna in i skogen. Om gruppen vill ha mer aktivt program i skogen åker de även på en slädfärd med siberian husky som draghundar eller på en vandring med snöskor. I Noux skogar går det att uppleva magi på många olika sätt och det går att göra på många olika sätt.

Företagstillväxt genom planering
Företagets verksamhet har vuxit under år 2017 och Satu har nu även en anställd. Satu antar att orsaken till företagstillväxten är renoveringen av bastun och möjligheterna till utökande av verksamhet det gett. Bastun renoverades med investeringsstöd ansökta från Leader-gruppen Ykkösakseli.

I bilden Satu de Weerd, Oskari Virtanen och Niklas Maisi

-Utan investeringsstöd hade jag inte gjort investeringen, för redan finansieringsdelen som var 20 %, var en betydande summa för mig, berättar Satu. Hon har under åtta års tid försiktigt utökat verksamheten och alltid investerat verksamhetens avkastning tillbaka i företaget. Först i samband med remonten finansierade Satu sin verksamhet med lånemedel.

Tack vare remonten lämpar sig utrymmet nu till och med för 15 bastubadare och 12 övernattningsgäster. Även värmesystemet förbättrades och tack vare den här förändringen kan verksamheten pågå året runt. Satus kunder består av både besökare under vardagarna, alltså företagens rekreations- och mötestillfällen, samt privatkunder under veckosluten.

-Med Proagria rådgivarens hjälp gjordes en företagsplan för sökande av investeringsstöd, och redan nu ser det ut som tillväxtmålen förverkligas, gläder sig Satu de Weerd.

Vid rätt tid på rätt plats
Nästa steg är att marknadsföra företaget i olika medier, för framtidsutsikterna ser just nu lovande ut. Nuuksion Taika har berört många gäster i den mån att de gärna återvänt på nytt flera gånger. Även reklam- och tv-filmteam är bekanta gäster. En fläkt av Nuuksion Taikas magi, ett lugnt sinne och en oförglömlig upplevelse av den finska naturen har även följt med som reseminnen till Kuba, Mexiko och Fjärran Östern. Berättelserna sprids vidare ute i världen och igen kan Satu få en ny långväga gäst.

-Härnäst behövs satsningar på marknadsföring i sociala medier och synlighet i olika medier. Även Vichtis kommun stöder aktivt sina aktörer. En av dem jag hörde om Leader-finansieringsmöjligheten är VisitVihti, säger Satu tacksamt om sin hemkommun. Hon konstaterar att man behöver höra om möjligheten från flera kanaler för att det skall övertyga.

Fakta:
Totalfinansiering:                 83 884€

Stödform:                        Företagsstöd

Åtgärd:                            Annan företagsverksamhet

underåtgärd: Investering i startande och utvecklande av annan företagsverksamhet än jordbruksverksamhet

beskrivning: renovering och tillbyggnad av bastuutrymmen vid Villa Paratiisi samt byggande av nytt värmesystem. Tack vare åtgärderna kan företaget ta emot större grupper och erbjuda bättre service året om, samt förnyelsebar  energi, energiinbesparingar och hållbar utveckling.

Leader-gruppen Ykkösakseli ry:s kontaktuppgiftert:
Verksamhetsledare Maarit Teuri                p. 0400 982 236 (särskilt internationella projekt och interregionala projekt)

Projektrådgivare Anu Pekanniemi             p. 050 430 6385 (särskilt företagsstöd)

Projektrådgivare Jaana Joutsen p. 050 313 5590 (särskilt allmännyttiga projekt och Ykkösmassi)

 

Text och bilder: Ammi Malkamäki

Översättning: Annika Söderholm-Emas