I klassen Snacks vann Titti Edfelt guld med Äppelremmar – Omenaremmit

Många goda produkter i årets FM i Mathantverk

Aihe Yleinen @sv
Årets FM i Mathantverk hölls för tredje året i rad vid Yrkeshögskolan Novia. Tävlingen hölls den 21-23 mars och under evenemanget anordnades flera intressanta seminarier och företagsbesök. I årets mästerskap deltog 54 företag med sammanlagt 108 produkter.
Domarna Johanna Mattila och Bettina Lindfors bedömer produkter i klassen sylt.

Produkterna utvärderades i 10 olika grupper utgående från produktkategorierna. Varje produktkategori hade 3-4 domare som utvärderade produkten. Feedbacken producenterna får för sina produkter är viktig, utgående från den kan de vidareutveckla sina produkter.

Av föreläsningarna kan nämnas Maria Nilsson från AlterHedens Rabarberi som berättade om företagandet med rabarberprodukter som specialitet. Förutom odling och förädling av rabarber konstaterade Nilsson att det lönade sig att införa ett större sortiment av andra bär- och fruktprodukter för att ha ”flera ben att stå på.”

Åsa Darby från Åland vann guld i klassen mjölksyrade grönsaker med Pepitas Syrade

Seminarier och program
Med tanke på att mathantverksvaror behöver förpackas på något sätt för förvaring och frakt, hade deltagarna även möjlighet att delta i ett Bioförpackningsseminarium. Seminariet lyfte fram nya alternativa förpackningsmaterial och hur viktig återvinningen av plast och andra förpackningsmaterial är i dagens läge. Samtidigt är det förpackningen som skall berätta om varan och kanske även väcka känslor som kan leda till köpbeslutet. Seminariet anordnades av projektet Bioekonomi i Västnyland II.

Exempel på andra ämnen för föreläsningarna var – Närproducerat och Mathub samt Mitt Mathantverk och en presentation av föreningen för Äkta cider i Finland. Årets företagsbesök gick till Viltgården i Ingå. Med på plats fanns även företagare som jobbar med bär och fisk.

Nördarnas bord som anordnades av föreningen Mathantverk i Finland var en träffpunkt under mer fria former, tänkt som ett tillfälle att träffas och nätverka med andra i branschen. Borden indelades branschvis: Frukt & Bär, Mjölk, Fisk, Grönsaker , Örter& Svamp och Kött.

Rebecka Fokin från Kullas Gård vann guld i klassisk sylt med Sommarrubin

Deltagare ökat i några klasser
Årets FM i Mathantverk och seminarieprogram gick delvis på tre språk då deltagarna kom från Finland, Sverige och Estland. Från Finland var många deltagare från Åland.

Andelen deltagare i klassen naturliga oljor hade ökat jämfört med tidigare år. Deltagarunderlaget ifjol tillät endast en utdelning av ett hedersomnämnande. I år delades för första gången ut ett delat guld i klassen naturliga oljor. Även i klassen snacks hade antalet deltagande produkter ökat, då det i år delades ut guld och silver.

Evenemanget avslutades med prisutdelning och en femrätters middag vid Hotel Sea front.

FM i Mathantverk hålls år 2019 i Jyväskylä och år 2020 på Åland.

Förutom FM i Mathantverk ordnas under 2016–2018 två utbildningar inom projektet Kustens Mat. Utbildningen riktar sig till alla som vill öka sina kunskaper inom hantverksmässig livsmedelsförädling.

KUSTENS MAT är ett regionalt samarbetsprojekt mellan Företagshuset Dynamo, Österbotten, Åboland & Skärgårdshavets Biosfärområde, Ålands Landsbygdscentrum & Ålands Gymnasium, Åland och Yrkeshögskolan Novia, Nyland. Projektet pågår under tiden 1.1.2016-31.12.2018.

 

Vinnarlista>>

 

Text: Annika Söderholm-Emas

Bilder: Katja Tähjä/Kustens mat