För projektaktörer
Landsbygdsprogrammet för 2014-2020 ger verktyg för en ambitiös utveckling av landsbygden. Projektverksamhetens mål är att aktörerna på landsbygden tillsammans hittar lösningar för att förnya näringarna, utveckla lönsamheten, öka kompetensen och förbättra servicen på landsbygden och förutsättningarna för boende. Invånare, företagare och producenter kan tillsammans med utvecklings- och forskningsorganisationer planera projekt som svarar mot de behov som finns och som ger möjligheter till en framtid på landsbygden.
Projektstöd för landsbygden ger många möjligheter. Stöd kan sökas av offentligrättsliga samfund och privaträttsliga sammanslutningar, såsom läroanstalter, organisationer, byaföreningar eller andelslag.
Genom projektstöden är det möjligt att få finansiering för att utveckla näringslivet eller göra insatser för miljön på landsbygden, till exempel för utbildning eller för att utveckla samarbetet.
Projekten kan
• reformera näringarna
• utveckla lönsamheten
• öka kompetensen
• förbättra servicen på landsbygden och förutsättningarna för boende
Projekten kan genomföras
• lokalt
• regionalt
• interregionalt
• nationellt
• internationellt
Ansökningsperioderna
Leader-grupperna har fortlöpande ansökningstid för projektstöd och ansökningarna behandlas vid styrelsemöten. Det lönar sig att ta kontakt med den lokala Leader-gruppen för att få exakt information om behandlingsdagarna.
1.11.2017–28.2.2018
1.3–31.5.2018
1.6. - 31.10.2018
1.11 - 28.2.2019
NTM-centralen behandlar ansökningar enligt ansökningstiderna. Närmare information: Juha Mäkinen, tel. 0295 021 110.
Utbildning och information
Utbildningsprojekten förmedlar information om innovationer och ny forskning till odlare, skogsägare samt livsmedelsbranschen och andra branschers företagare. Samtidigt höjs deras kompetens och kunnandet ökar. Genom projekt med Leader-finansiering kan målgrupperna också utvidgas till andra invånare på landsbygden.
Informationsprojekten förmedlar ny kunskap till landsbygdens företagare, invånare och andra aktörer. I projekten kan man poängtera sådant som inverkar på landsbygdens livskraft och konkurrensförmåga. Nytt är att informationsprojekten också kan gör investeringar för att presentera till exempel ny teknologi.
Samarbete och nätverkande mellan företagare
Nu har företagare en möjlighet att utveckla sin lönsamhet mer målmedvetet än tidigare. Samarbetsprojekt för företagsgrupper är ett utvecklingsprojekt, som två eller flera företagare genomför tillsammans.Samarbetet kan gälla mellan de företag som deltar i projektet, eller mellan företagen och utvecklingsorganisationer eller utvecklings- och forskningssamarbete.
I samarbetsprojekten kan man till exempel utveckla nya produkter eller metoder och förbättra processerna inom jordbruk, livsmedelsbranschen, bioekonomi eller småföretag på landsbygden.
Bättre tjänster och service på landsbygden
Invånarna och företagarna är de bästa experterna på vilka utvecklingsbehov det finns på landsbygden. Genom olika projekt kan ni själva påverka hur det är att leva och arbeta i hembygden.
Genom utvecklings- och investeringsprojekt kan man genomföra många åtgärder som förbättrar servicen och trivseln på landsbygden. Områdets invånare och företagare får nytta av resultaten.
De lokala projekten finansieras i huvudsak via Leader-grupperna. Fråga din lokala Leader-grupp om landsbygdsprogrammet kan vara en lösning för ditt eller områdets behov. Du kan själv komma med i Leader-verksamheten som är ett sätt för invånarna att aktivt vara med i landsbygdsutvecklingen.
Kontaktuppgifter
LEADER-grupperna
EMO ry. »
Pomoväst rf. »
SILMU rf. »
Ykkösakseli ry.»
NTM-centralen
Expert på projektbeslut
Juha Mäkinen, 0295 021 110
Utbetalning av stöd
e-post: förnamn.efternamn@ely-keskus.fi
maksatus.uusimaa@ely-keskus.fi