Tankar kring en midsommarstång

Kvällen före midsommarafton åkte jag ner till Bromarv skärgårdshamn för att fotografera och göra en video om dekoreringen och resningen av midsommarstången på torget. Vädret var helt underbart, varm och soligt. Mellan fotograferandet satt jag i skärgårdshamnen och njöt av mat och närheten till havet.

Hålla säkerhetsavstånden
På grund av koronaläget var arrangemangen kring midsommarstången tidigarelagda en dag. I normala fall dekorerades och lyftes midsommarstången på midsommarafton. Då är det samtidigt kvällstorg och massor med människor på plats. Nu för att kunna fortsätta traditionen, fick de göra en del förändringar. Byarådet hade kommit överens med en traktorförare att han skulle lyfta upp stången, och han kom på plats med traktorn när de ringde honom att det var dags.

Jag rycktes själv med av ivern att dekorera och stod senare under kvällens lopp och band buketter till midsommarstången. Samandan var det inget fel på i byn, midsommarstången skulle upp. Det gjorde inget att det blev på ett lite annorlunda sätt än förut. Traktorn drog upp midsommarstången, och det var riktigt festligt med dragspelsmusik i bakgrunden.

Oro för traditioners fortsättning
I samma tider läste jag i dagstidningen att en annan by hade bekymmer med att få ihop tillräckligt med folk för att lyfta upp midsommarstången. De hade även, som i Bromarv, samlat sig en dag tidigare för att dekorera. Oron var stor över hur framtiden med deras tradition skulle se ut. I artikeln konstaterades att det var allt färre som ställde upp, och att de som kom även började vara allt äldre.

Jag började fundera på de här sakerna, särskilt på grund av en sak som en i Bromarv sagt då traktorn lyfte upp midsommarstången. ”Vi i Bromarv är för utveckling!” De har, trots att de är ett litet samhälle, lyckats hålla sig livskraftiga. Mycket genom att företagare och byborna utvecklat verksamhet och förändrats. Utvecklingen av byn har naturligt förenats med skärgårdshamnens verksamhet, och närheten till havet ger skärgårdssamhället dess pittoreska charm  

Förändring för att bevara?
Kanske det inte gäller bara midsommarstänger, utan lite allting. Vill man behålla traditioner måste man vara beredd att göra förändringar. Tiderna förändras, människor förändras och med en liten justering kanske något som slutat fungera efter tjugo år kan fortsätta på ett lite annat sätt.

Midsommarstången lyftes även upp i byn som hade bekymmer att hitta tillräckligt med lyftare. På midsommarafton samlades så många att det lyckades. Men i slutändan var båda byarnas invånare kanske lika nöjda, och i Bromarv hade det möjligtvis skett med lite mindre stress över hur det skulle gå.

Text, bilder och video: Annika Söderholm-Emas