TARINAT
Kestävää kalastusmatkailua
Pyry Granlund järjestää opastettuja kalastusretkiä Eteläsuomen järvi- ja merialueilla. Hän kalastaa myös aktiivisesti vapaa-ajallaan, siksi hän tietää missä kalat liikkuvat ja voi viedä asiakkaat oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Jo lapsena Granlund oli kiinnostunut kalastuksesta... »
Tuki-infojen videostriimit
Luomuinfo Luomuinfo 11.4.2018 Hyvinkään Laureasta lähetetään livenä Meidän Uusimaaseutu YouTube-kanavalla. Linkki striimiin >> Alueellinen tuki-info Lohjan tilaisuus 12.4.2018 lähetetään Meidän Uusimaaseutu YouTube-kanavalla. Linkki striimiin >> Tallenteet on katsottavissa kanavalla 15.6.2018 asti. »
Sinisen biotalouden rahoitushaku auki
Maa- ja metsätalousministeriö, Tiedote Sinisen biotalouden rahoitushaku auki Maa- ja metsätalousministeriö etsii toteuttajia sinisen biotalouden hankkeille. Haun teemana on digitalisaatio. Rahoitusta on tarjolla 1,0 miljoonaa euroa ja hakuaika päättyy 15.5.2018. Rahoitushaun avulla edistetään digitalisaation, automaation, robotisaation... »
Avoimet kylät 9.6.2018
Aukeaako teidänkin kylänne kesäkuussa? Valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä järjestetään neljättä kertaa 9.6.2018. Päivän aikana sadat kylät avaavat ovensa vieraille ja kutsuvat tutustumaan elämänmenoonsa. Mukana on kaikenkokoisia kyliä ympäri Suomen, ja viesti on yhteinen: ovet kylille... »
Materiaalit kevään alueellisista tuki-infoista
Kevään tuki-infot 2018 Jos sinulla on ruusuja tai risuja infotilaisuuksista, kerro se vastaamalla kyselyyn: Sähköinen palautelomake >> MTKn katsaus ajankohtaiseen maatalouspolitikkaan Ajankohtainen maatalouspolitiikka>> Kotieläintilat: Kotieläintilojen tuet / ELY Kotieläintilojen tuet>> Valvonnan näkökulma ja kompastuskivet... »
Niittylihasta tehtiin Ruotsissa brändi – Suomessakin suurin osa lampaista laiduntaa luonnonniityillä
Tiedote Maa- ja metsätalousministeriö Niittyliha on noussut pysyväksi trendiksi Ruotsissa. Luonnonlaitumilla laiduntaneen eläimen liha on korkealuokkaista, ja ruoantuotantotapa on myös ekologinen – se edistää luonnon monimuotoisuutta. Harva tietää, että pääosa suomalaisista karitsoista kasvaa laitumilla. Sari... »
Ykkösakselin uutiskirje
Ykkösakselin uutiskirjeessä: Yritysrahoitusinfo Lohjalla 27.3 Uusia Leader-hankkeita Lohjalla ja Salossa Kutsu hankemessuille lauantaina 28.4 klo. 11-14 Ykkösmassia maksettu 9000 euroa Tästä ykkösakselin uutiskirjeeseen>> »
Kevään tuki-infot 2018
Tuki-infoissa puhumassa ELY-keskuksen asiantuntijat, kuntien maaseutuelinkeinoviranmaiset sekä neuvonnan edustaja. Kaikki infot on merkitty tapahtumakalenteriin, jossa myös karttalinkki. Tilaisuuksissa kahvitarjoilu. Ohjelma 2018 >> Kuva © Maaseutuverkosto, kuvaaja: Martina Motzbäuchel »
Maltti on valttia sukupolvenvaihdoksessa
John ja Runa-Linn Silander alkoivat miettiä sukupolvenvaihdosta jo monta vuotta sitten, joten päätös tilan jatkamisesta kypsyi vähitellen. John painottaa, että tärkeintä sukupolvenvaihdosta suunniteltaessa on keskustella asioista perheen kanssa. Sukupolvenvaihdoksessa tila vaihtaa omistajaa ja toimintaa jatkaa... »
Ruoka-artesaaneilla paljon voitettavaa
Raaseporilainen Anna Holmberg iloitsi Ruoka-artesaanien SM-kilpailujen voitosta syksyllä 2017. Hänen chutney Sweet Chili toi voiton Kylmien mauste- ja ruokakastikkeiden sarjassa. Mikä merkitys voitolla on ollut hänelle? Koulutuksen avulla eteenpäin Anna Holmberg kävi ensimmäisen puolitoista vuotisen... »
Vatanen haastaa yrittäjät ja yhdistykset lähettämään videoterveiset
Näyttelijä Jussi Vatanen haastaa yrittäjät ja yhdistykset, jotka ovat saaneet maaseuturahastosta rahoitusta lähettämään Vataselle videotervehdyksen sosiaalisessa mediassa. Katso Vatasen videohaaste: Tästä videoon>> -Kuukausi takaperin tehtiin maaseuturahoituksesta video, joka sai hyvän vastaanoton, joten jäi kiinnostamaan, mihin... »
Nuuksiossa on taikaa
Luontoelämyksiä ja ohjelmapalveluja Nuuksiossa tarjoaa Satu de Weerdin omistama Nuuksion Taika –yritys, jonka toiminnan sydän on Villa Paratiisi Poikkipuoliainen -järven rannalla. Yritys on saanut Leader-rahoitusta saunan remonttiin viimeisen vuoden aikana. Remontin jälkeen toiminta on lähtenyt... »
Joukkorahoitus maaseudulla- webinaari ja aineistot
Maaseutupolitiikan Osaaminen ja työllisyys -verkosto (OTE-verkosto) järjesti 19.1.2018 webinaarin, jossa esiteltiin joukkorahoitusta maaseudun rahoitusmuotona sekä perustietoa joukkorahoituksesta ja sen käyttömahdollisuuksista maaseudun yritystoiminnassa ja elinkeinoissa. Maaseutpolitiikan faktalehti 1/2018>> Maaseutupolitiikan tietolehti PDF>> Webinaarin nauhoite ja Markus... »
Hevosalan yhteistyöseminaari
Hevos-, sosiaali- ja terveysala – yhteistyöllä yritystoimintaa, kuntoutusta ja hyvinvointia -seminaariin 8.2.2018 klo 9.15 – 15 Pääpostin auditorio, Helsinki Hevosalan palveluista tukea sosiaali- ja terveyssektorin tarpeisiin – kokemuksia ja keskustelua palvelujen tuottajien ja tarjoajien näkökulmista... »
Luomu lähellä viljelijää infotilaisuudet
Luomuviljely voi olla haastavaa ja vaikeaa, mutta sen pitäisi aina olla kannattavaa. Miten se tehdään? Luomun teemapäivinä puhutaan luomuun viljelytekniikasta ja uusista keinoista luomulannoituksessa, koneita unohtamatta. Luomua pitäisi viljellä kuten tavanomaista: tavoitteena on korkea satotaso... »
Viestintäpäivät Mäntsälässä
Paikka: Treffi Keskuskatu 11B, Mäntsälä Aika: 28.2.2018 klo. 15.00-20.00 Ilmoittautuminen: ilmoittautumislomake >> Viestintäpäivän ohjelma>> Ohjelma 15.00 Someviestintää... »
Mopokerhon talkoissa riittää tekijöitä
Hevosista tai pilttuista ei näy merkkiäkään vanhassa tallissa Tenholassa, vaikka tilat ovat täynnä hevosvoimia. Mopoklubben Racerborg vuokrasi vanhan tallin 2010 verstaaksi ja kerholaisten kulkupelien säilytystilaksi. Talon ja toiminnan sydän on Renkitupa, kahvihuone, jossa on juotu... »
Maaseutua ei voi tuoda
Radio Rockin toimittaja Harri Moisio on vannoutunut kaupunkilainen, kasvanut Turussa, ja asuu nykyisin Helsingin Ruoholahdessa. Hän sanoo saavansa palkkaa siitä, että on teini. Tällä hän tarkoittaa sitä, että hän ennakkoluulottomasti kyseenalaistaa asioita, jotka monet hyväksyvät... »
Ruokaa ja energiaa tuotetaan paikallisesti
Knehtilän luomutila yhteistyössä muiden tilojen kanssa pyrkii luomaan toimivan kestävän kehityksen mukaisen mallin ruuan ja energian tuotantoon. Tavoitteena on olla omavarainen ruuan ja energian suhteen. Tavanomaisessa tuotannossa tarvitaan energian ja ravinteiden lisäystä samassa tahdissa, kun... »
Vahvakin voi uupua
Sadonkorjuu tuottaa tyydytystä ja iloa, sillä siinä viljelijä näkee työnsä tuloksen, mutta sitä iloa ei aina ole tarjolla. Tämä syksy on ollut monelle poikkeuksellisen raskas. Korjaamaton sato pelloilla on tuskallinen näky ja epäonnistuminen vaikuttaa myös... »
Porlammin Osuusmeijeri tähtää viennin kasvattamiseen
Maidon tuottajien omistama itsenäinen meijeri Porlammilla on päättänyt saada vientiinsä vauhtia. Yrityksen kokoon sopivien rahoituskanavien löytäminen on kuitenkin osoittautunut työlääksi. – Olemme sellainen välimuoto, joko liian pieni tai suuri, kun lähestymme rahoittajia, toimitusjohtaja Kari Ollikainen kertoo 25... »
Nettisivuista uusi käyntikortti
Maatilat digiaikaan #digiviljelijä Kymmenkunta yrittäjää on kokoontunut kuuntelemaan Mediafarmin Niklas Maisin ja Oskari Virtasen esittelyä verkkosivuston hyödyntämisestä yritystoiminnassa. Yrittäjien tarpeet ovat moninaisia, ja mahdollisuuksia on todella paljon. Kilpailu näkyvyydestä verkossa on kovaa, eikä erottuminen ole... »
Kuormalavabisneksessä pärjää vain suurilla volyymeillä
Kuormalavakeskus Oy:tä pyörittävät veljekset Dani ja Ken Ryynänen tietävät sen: Kilpailu on kovaa. Alalla menestyy, jos yrityksellä on riittävän iso toimitila ja kuormalavoja käsitellään massoittain. – Määrällähän tätä pyöritetään, yrityksen toimitusjohtaja Ken Ryynänen painottaa. Pieniä yrityksiä tippuu pois muutama... »
Uusi tekniikka kasvattaa luomusatoa
Viljelijä voi saada paremman hinnan luomuvaatimusten mukaan viljellyistä tuotteista. Paremman hinnan lisäksi saa paljon rikkaruohoja ja ravinnepuutoksia sekä huonomman sadon, ja näistä syistä hyvän taloudellisen tuloksen tekeminen voi olla vaikeaa myös luomuviljelijälle. – Nyt on... »
Ruokaa vai öljyä Bromarvin kyläkaupasta?
Neljännes kyläkaupoista saattaa sulkea ovensa lähivuosien aikana, osoittaa Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitys. Mutta Bromarvin Skafferi Ett-kaupassa ei ole aikomustakaan laittaa lappua luukulle. Kyläkauppa on ollut samassa paikassa vuodesta 1969 ja nykyinen kauppias on hankkinut mm.... »
Eläinten ja ihmisten hyvinvointipäivä 15.11.2017
Hyvinvointipäivä 15.11.2017 Uusmaalaisille tuottajille järjestetään marraskuussa hyvinvointipäivä. Päivän aikana on luentoja ihmisten ja eläinten hyvinvoinnista. Hyvinvointi on tärkeä osa niin tukiehtoja kuin jokaista työpäivääkin. Miten omaa hyvinvointiaan voisi parantaa? Entä mitä kaikkea eläinten hyvinvoinnista piti... »
Kuormalavoja ja vuohia Itä-Uudellamaalla
Maaseutuohjelmassa on varattu 27 miljoonaa euroa Uudenmaan toimenpideohjelman toteuttamiseen tällä ohjelmakaudella. Meidän Uusimaaseutu – Vår Nylandsbygd järjesti kesäretken 30.8. Itä-Uudellemaalle. Päivän aikana tutustuttiin ohjelmarahoitusta saaneisiin yrityksiin ja hankkeisiin. Ensimmmäinen vierailukohde oli Kuormalavakeskus Oy Loviisassa. Kuormalavakeskus... »
Hän unelmoi pohjarysästä
– Hauskinta kalastajan työssä on myydä kalaa suoraan kuluttajille ja saada palautetta siitä, sanoo kalastaja Tanja Åkerfelt. Kun asiakkaat sanovat, että kala oli hyvää, tulen iloiseksi. Se on kuitti siitä, että olen onnistunut työssäni. Mutta... »
Sikala muuttui pienvarastoiksi Inkoossa
Ennen Karl-Göran Karlssonin tilalla oli 300 sikaa. Nyt entinen sikala on varasto, josta kuka tahansa voi vuokrata tilaa tavaroille, joita ei kotonaan mahdu säilyttämään. Tilalla sijaitsevissa kahdessa varastorakennuksessa säilytetään kaikkea kesäkalusteista kokonaisiin kodin irtaimistoihin. Kiinteistöt... »
Haloo! Kuunteletko?
Tiedottaminen ei ole hankalaa, eikä sen tarvitse olla kallista. Viestinnän teemapäivän aikana puhutaan tiedotussuunnitelmasta, kohderyhmämarkkinoinnista ja erilaisista viestintäkanavista. Myös median edustajat kertovat, mitä koukkuja viestinnässä kannattaa käyttää. Paikalla ovat mm. päätoimittaja Arto Henriksson, Loviisan Sanomat,... »
Tämän päivän jätteestä tulevaisuuden raaka-aineeksi?
Kalatukku E. Eriksson Oy on yksi yrityksistä, joka osallistuu Luonnonvarakeskus Luken ja Helsingin yliopiston Uusivu-hankkeeseen. Yritys jalostaa kalaa ja ylijäävät osat hyödynnetään turkiseläintenrehuissa. Vuosittain yrityksestä päätyy turkiseläinten ruuaksi noin 300 000 kg kalasivutuottetta, joka täytyy... »
Osaaminen on maatilan kannattavaa pääomaa
Jukka Korhonen, Hämeen ammattikorkeakoulun lehtori ja maaseutuelinkeinojen koulutuspäällikkö, sekä Meidän Uusimaaseutu –hankkeen grand old man, on seurannut maaseudun kehitystä oppilaitoksista ja neuvontaorganisaatiosta yli kolme vuosikymmentä. Vaikka ajat ovat vaihdelleet, Jukka ei ole luovuttanut ja edelleen... »
Modernien koneiden avulla pärjää kilpailussa
Tikanderin Metallin kahvipöytä on täynnä koneen osia ja komponentteja, joita valmistetaan teollisuuden käyttöön. Täällä valmistetaan kaikkea, mitä asiakas tilaa, kunhan kyse on metallista. Metallialalla kilpailu on kovaa ja pärjätäkseen on tuotettava laadukkaita tuotteita uusilla koneilla.... »
Eksoottisia ja hyödyllisiä eläimiä Rajamäellä
Ulkotarhassa juoksentelee kymmenkunta strutsia, olemme Rajamäellä strutsitarhalla Ketolan tilalla. Kolmemetriset ja 150 kiloiset linnut ovat näyttävä näky juostessaan ja heilutellessaan siipiään. Juoksu on merkki siitä, että linnut eivät ole tyytyväisiä oloonsa, kertoo tilan omistaja ja... »
Lohko II -hankkeessa kerätään tietoa ravinteiden huuhtoutumisesta
Lohkon ominaispiirteet huomioiva ravinnekuormitusmallinnus ja sen kehittäminen -jatkohanke (LOHKO II) LOHKO II jatkaa LOHKO:n viitoittamalla tiellä. Hankkeessa tarkennetaan edelleen VEMALA/ICECREAM-ravinnekuormitusmallia ja uutena osiona on tullut mukaan taloustarkastelu. Tavoitteena on kuvata mahdollisimman tarkasti erityyppisten peltojen kuormitusta... »
Kyselyn voittajat
Kiitämme kaikkia, jotka osallistuivat Meidän Uusimaaseutu-kyselyyn Peltopäivällä. Tutustumiskäynnin Ägräs distilleryssä ja Fiskarsin Panimossa voitti Anders Rosengren. Lahjakortit Carl de Mummaan voittivat Lennart Biström ja Karri Varpio. Sen lisäksi arvottiin yllätyspalkintoja. Kysely osoittautui melko vaikeaksi ja... »
Maaseututoimijoiden kesäretki
Olemme jälleen suunnittelemassa Uudenmaan maaseutuohjelman toimijoille yhteistä kesäretkeä 30.8.2017. Tällä kertaa matka suuntaa kohti Itä-Uuttamaata (lähtö Pasilasta) ja kohteena on muiden muassa Suomen suurin vuohitila Jokiniemen kartano Loviisassa. Bussimatkana aikana projektipäällikkö Mia Aitokari esittelee Kuninkaantie-hanketta... »
Maaseudun ja kaupungin välinen kuilu ei saa kasvaa
Kaupungin ja maaseudun välillä vallitsee viha-rakkaussuhde. Tilanne käy hyvin selväksi alueilla kuten Sipoo, jossa kaupunki ja maaseutu ovat lähekkäin ja sekoittuvat keskenään. Maanviljelijät joutuvat haastavaan tilanteeseen, sillä heidän katsantokantansa luontoon ja maankäyttöön on hyvin erilainen... »
Puutarhayrittäjille rahoitusta maaseutuohjelmasta
Maatilojen investointituki koskee myös puutarhayrittäjiä, jotka haluavat uudistaa tai laajentaa toimintaansa. Tukea voidaan myöntää erilaisiin kohteisiin, kuten kasvihuoneiden ja kasvutunneleiden rakentamiseen, mutta myös lämmitysjärjestelmien uudistamiseen. Vaikka monet kasvihuone- ja puutarhayrittäjät näkevät itsensä ensisijaisesti yrittäjinä, eivätkä... »
Leader-hankkeet puhaltavat uutta eloa satavuotiaaseen kouluun
Seurakunnat ja muut organisaatiot sulkevat leirikeskuksiaan, ja siksi avautuu muille toimijoille mahdollisuuksia hyödyntää tyhjiksi jääneitä tiloja. Kokoontumispaikkoja tarvitaan edelleen rippileirejä, leirejä, kuoroja ja muuta toimintaa varten. Loviisassa on käynnissä kaksi Leader-hanketta, joiden tavoitteena on käynnistää... »
Aarretta etsimässä – mitä hyötyä geokätköilystä voisi olla yritystoiminnassa?
Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita GPS-satelliittipaikannuksen avulla. Geokätköily on ilmaista ja sitä voi harrastaa kuka tahansa, milloin ja missä tahansa. Harrastukseen tarvitaan älypuhelin, tilin rekisteröinti ja ohjelman lataus puhelimeen. Move... »
Vastaleivotun leivän tuoksu houkuttelee Sommaröstrandiin
Kaikki alkoi siitä, että vierasvenesataman asiakkaat halusivat ostaa tuoretta leipää aamukahvin kanssa nautittavaksi Sommaröstrandissa, Tammisaaren saaristossa. Yrittäjä Erja Hiltusen vaihtoehdot olivat joko hakea leipää Tammisaaresta tai leipoa itse. Erjan sämpylöistä tuli pian niin suosittuja, että... »
Uudet työt vaativat uusia ratkaisuja maaseudulla
Lapinjärveläinen Thomas Antas on maanviljelijä ja kielenkääntäjä, joka on hyvin paneutunut maaseudun sekä oman kotikuntansa asioihin. Hän on ollut Lapinjärven kunnan hallituksen varapuheenjohtaja, SLC Nylandin varapuheenjohtaja, SLC:n ympäristö- ja maapoliittisen jaoston puheenjohtaja, MTK:n ympäristö- ja... »
Maan rakenne ja ravinteiden huuhtoutuminen – VILKKU-hankkeen ydinkysymyksiä
Mitä on maan pinnan alla? Miten kastemadot vaikuttavat pellon sadontuottokykyyn? VILKKU-hanke kutsuu Mäntsälän ja Tuusulan viljelijöitä yhdessä miettimään, miten eri tavoin pellon kasvukuntoa voitaisiin parantaa. Parannettu vesitalous ja salaojitus ovat myös tärkeitä kysymyksiä, joita hankkeessa... »
Tarmoa ja välittämistä viljelijöiden arkeen
Maatalousyrittäjän työ on monesti yksinäistä ja raskasta. Viime vuoden aikana heräsi aiempaa avoimempaa keskustelua viljelijöiden työtaakasta ja siitä, että monilta puuttuu tukiverkosto, mistä saisi apua, kun itse ei näe ratkaisua ongelmiin. Vuoden takaisen traktorimarssin jälkeen... »
Tuki-infot pidetty
Tämän kevään viljelijätuki-infot noudattavat muutoin aiemmasta tuttua kaavaa, mutta nyt tilaisuuksissa ei tarvitse enää syventyä maaseutuohjelmassa tapahtuviin muutoksiin, sillä käynnissä oleva ohjelmakausi 2014 – 2020 on jo sen verran pitkällä. Nyt keskitytään muihin asioihin.... »
Green Care -palveluita syntyy yrittäjien yhteistyöllä
Ideoita lentää ja tunnelma on korkealla pöydän ympärillä Katriina Mähösen vanhassa navetassa Kuggomissa. Kuusi hyvinvointiyrittäjää, jotka toteuttavat Luo Hyvää –hanketta, puhuvat toistensa päälle kuvaillessaan mitä hankkeen myötä syntynyt yhteistyö on heille merkinnyt. Äsken he kaikki... »
UusiRaHa tutkii kerääjäkasveja ja niiden vaikutuksia muihin viljelykasveihin
UusiRaHa on projekti, jossa tutkitaan eri kerääjäkasvilajien tehokkuutta. Viime vuonna yhdeksän tilaa osallistui erilaisiin viljelykokeisiin, yksi heistä oli Marko Sairasalo Nummelta. Hän viljeli raiheinää ohran kerääjäkasvina. Hän arvioi tehneensä nollatuloksen ensimmäisenä vuotena, mutta arvelee, että... »
Viljamarkkinat hallintaan
Viljafutuurien osto ja myynti, viljanmyyntisopimukset ennen kylvöjä ja tietokonesovellukset, jotka auttavat määrittämään taloudellisesti oikean viljanmyynnin ajankohdan. Kaikkea tätä osaamista tarvitsee tulevaisuuden viljelijä taatakseen itselleen kohtuullisen tulotason. Greppa Marknaden –hankkeessa on jo muutaman vuoden ajan perehdytetty... »
Tuota sitä, mitä asiakkaat haluavat, ei sitä mitä haluat viljellä
Meidän täytyy opetella kuuntelemaan asiakkaitamme Vielä kymmenen vuotta sitten söimme sitä mitä tarjottiin esittämättä kysymyksiä. Tänään yhä useammalla on erityisruokavalio ja ovat tarkkoja muistuttamaan siitä. Väsyvätkö kuluttajat tähän ruokakeskeisyyteen, joka vallitsee juuri nyt? -Minä en... »