Tuki-infot pidetty

Aihe Hankkeet, Yleinen | 0

 

Tämän kevään viljelijätuki-infot noudattavat muutoin aiemmasta tuttua kaavaa, mutta nyt tilaisuuksissa ei tarvitse enää syventyä maaseutuohjelmassa tapahtuviin muutoksiin, sillä käynnissä oleva ohjelmakausi 2014 – 2020 on jo sen verran pitkällä. Nyt keskitytään muihin asioihin. Tilaisuuksissa käydään läpi esimerkiksi sellaisia valvonnan sudenkuoppia kuten asiakirjavalvonnassa havaitut puutteet ja pelloilla tukiehtojen noudattamisessa tapahtuneet virheet.

– Meitä on pyydetty kertomaan myös, miten peltovalvontaan pitäisi valmistautua, viljelijätukien johtava asiantuntija Jarmo Kitula Uudenmaan ELY-keskuksesta kertoo.

Myös viljelemiseen liittyviä kannattavuusasioita käydään läpi sekä maaseutuohjelman maatilan neuvontajärjestelmä Neuvo2020 -osion mahdollisuuksia: Viljelijät voivat saada neuvontaosion kautta vuodesta 2017 lähtien tukea myös maatilan nykyaikaistamista ja kilpailukyvyn parantamista varten. Ohjelmakauden aikana neuvontapalvelulle on varattu rahaa yhteensä 7 000 euroa per tila. Neuvontaosion esittely on valittu infoihin, jotta maanviljelijät saisivat siitä tietoa ja neuvonnan käyttöastetta saataisiin parannettua: Maaseutuviraston valitsemien neuvojien kautta saatava tuki on monipuolista.
Yhteistyössä järjestettyjä

Viljelijätuki-infot järjestetään usean tahon yhteistyönä. Tilaisuudet rahoittaa Meidän Uusimaaseutu -hanke, jonka toiminnan puolestaan rahoittaa maaseutuohjelma. Järjestelyissä ovat mukana Uudenmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikön väen ja Meidän Uusimaaseutu -hankkeen lisäksi MTK Uusimaa, SLC Nyland, alueen neuvontajärjestöt NSL ja ProAgria Etelä-Suomi sekä Uudenmaan kuntien maaseututoimet, joista osallistuu jokaiselta yhteistoiminta-alueelta tilaisuuksiin ainakin yksi luennoitsija.

Tilaisuuksiin odotetaan noin tuhatta osallistujaa Uudenmaan alueen yhteensä 3400 viljelijästä.

– Tilaisuudet pidetään suurina ja selvästi alueellisina tilaisuuksina sekä järjestetään nykyaikaisissa tiloissa, jotka sijaitsevat keskeisillä paikoilla, Kitula lupaa.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia EU-avustajien omia tilaisuuksia lukuun ottamatta. Tilaisuuksia järjestetään ympäri Uuttamaata, osa suomenkielisinä osa ruotsinkielisinä. Koska luomuviljelyn osuus on Uudellamaalla jo 11 prosenttia viljellystä peltoalasta, osa tilaisuuksista keskittyy luomutuotantoon. Tilaisuuksissa on esiintyjiä kaikista mukana olevista sidosryhmistä. Tilaisuuksien alkuun varataan aikaa Meidän Uusimaaseutu -hankkeen ja tuottajajärjestöjen esittäytymisille.

 

Teksti ja kuva: Memmi Ojantola / Uudenmaan ELY-keskus
Alkuperäinen teksti on julkaistu ELY-keskuksen uutiskirjeessä 1.3.2017